Marathon des Sables 2016: het verslag!

Ik ben nu een week terug van het avontuur in Marokko, de kwaaltjes zijn genezen, de verloren kilootjes zijn al terug bijgekomen, de ontberingen rijkelijk gecompenseerd geweest. We kunnen de MdS afsluiten met een héél goed gevoel! De vooropgestelde doelen zijn behaald en ik heb zonder blessures de finish bereikt. Het doel van beste Belg is bereikt, het behalen van een plaats in de top 50 ook! Hieronder een geschreven verslag. Ik maakte ook beelden van tijdens de wedstrijd, deze worden verwerkt tot enkele vlogs waarvan jullie de eerste morgen mogen verwachten!

bivak van de MdS

Vrijdag vertrokken we vanuit de luchthaven Parijs-Orly met een gecharterde vlucht van de organisatie van de MdS. Om veiligheidsredenen moesten we 3uur op voorhand inchecken, met als gevolg een korte nacht en opstaan om 2u45. We hadden dan nog eens 3 uur vertraging waardoor het een lastige dag werd. Eens toegekomen in Ouarzazate stonden de bussen klaar, en 6uur later kwamen we toe aan de eerste bivakplaats.

Daar sliepen we 2 nachten, met nog lekkere buffetten ’s avonds en ’s morgens en enkele technische controles. Vanaf de zaterdagavond begon onze zelfvoorzienendheid. Nog een goed ontbijt eten en dan was het tijd voor de 1e etappe. 34km met al meteen 15km door lossen duinen op het programma. Ik was erop behoed niet te snel te gaan deze etappe, gezien ik mijn lesje reeds geleerd had tijdens de Xtrails van Houffalize (daar liep ik veel te snel op dag 1 en kwam ik niet meer vooruit op dag 2). Doordat ik zo opgeladen was met koolhydraten en zo in vorm was liep ik toch een zeer sterke tijd, zonder mij te overdoen. Ik werd maar liefst 26e! Dit op 1200 starters. De rest van de dag ontspannen in de tent, maar er was wel een zandstorm wat het niet evident maakte.

Dag 2 stond 41,5 kilometer op het programma, met weinig duinen maar wel veel zand. Er stond opnieuw veel wind. Ik besloot gewoon terug een goed maar gecontroleerd tempo aan te houden. In het begin had ik last van steken in mijn zij, maar naar de tweede helft van de etappe toe kwam ik erdoor en ik bereikte de finish als 38e.

Dag 3 besloot ik te recupereren van de eerste 2 etappes om zo fris aan de lange etappe te kunnen starten. Toch was het een zware etappe van 37 kilometer met opnieuw wat meer duinen. Ik liep met de rem op en werd 66e. Ondertussen sta ik in het algemeen klassement 38e, zo zie ik dat ik goed op weg ben om het doel van top 50 te halen!

De lange etappe is de belangrijkste, hier kan je heel veel tijd winnen of heel veel tijd verliezen. Door het tijdens de derde etappe rustig aan te doen voel ik me sterk en klaar voor de dubbele marathon. Met de elite top 50 starten we 3 uur later dan de rest van de deelnemers. Enerzijds kunnen we daardoor wat langer slapen en rusten voor de start, anderzijds kunnen we na enkele uren lopen beginnen andere deelnemers inhalen.

De Elite start 3u na de anderen

De Elite start 3u na de anderen

Het is opnieuw verstikkend warm maar alles verloopt vlot en ik kan goed doseren. Halverwege begin ik echter terug steken in mijn zij te krijgen, om mij vanaf checkpoint 6 ronduit slecht te voelen. Er is dan nog 20 kilometer te gaan. Ik krijg niets meer binnen, water noch eten en voel me slapper en slapper. De zon is dan reeds ondergegaan, maar de verhoopte afkoeling blijft uit, het koelt maar weinig af. Tegen dat ik aan de laatste checkpoint kom ben ik al redelijk gedehydrateerd maar nog steeds krijg ik niets binnen. Ik besluit dan om de laatste 9km te wandelen.

Zo werd de lange etappe voor mij een tijdsverliezer, wat jammer is want op vlak van fysiek voelde ik mij goed en klaar om alles te lopen, maar de maag en het lichaam wilde niet mee. Ik finish rond middernacht in een tijd van 12H42’32 . Ik verlies meerdere plaatsen en start aan de laatste etappe als 43e.


zonsopgang in de Sahara

De dag na de lange etappe is er een rustdag voorzien – althans als je niet al te lang over de etappe doet. In de loop van de rustdag blijven echter deelnemers toekomen op de bivakplaats. Ze sliepen helemaal niet of kort langs het pad of in een checkpoint. Huizenhoog respect voor iedereen die zo lang deed over deze etappe want over het algemeen geldt in de MdS: hoe sneller je binnen bent, hoe minder afzien. Je krijgt zo minder kans op blaren (ik had zelf helemaal geen blaren) en minder kans op zonneslag, uitdroging, etc.

 mds 1_800

De vrijdag stond de 5e en laatste officiële etappe nog op het programma: een marathon. Ik besloot van nog eens alles te geven, en voelde van de problemen van tijdens de lange etappe niets meer. Nu starten we met de eerste 200 anderhalf uur later. Ik start vrij langzaam maar vind dan op de duur een goed tempo en slaag erin van de marathon in een sterke 4u24 uit te lopen, goed voor een 45e plaats. Zo schuif ik nog enkele plaatsen op in het algemeen klassement en word uiteindelijk 38e. Een resultaat waar ik zeker trots op ben!

DSC_0026_800

De laatste dag staat dan nog een charity etappe van 17km op het programma, dit ten voordele van UNICEF. Ik wandel het hele traject met enkele Belgen en enkele uren later zitten we in ons hotel in Ouarzazate  te genieten van een hemels frisse en welverdiende pint!

mds 2_800

5 antwoorden
 1. Joséphine De Schrijver zegt:

  Beste Karel en Joren

  Ik las net op jou blog dat week 1 er al op zit! Knap werk!!
  Laat jullie niet kennen door de tegenvallers é…
  Het verslag dringt wel diep door hoor, amai! Dan heb ik nog niet gesproken over de prachtige foto’s…
  Heel veel succes nog verder en tot snel!
  Keep running, woehoe!!

  P.s.: Joren, vernomen dat je ook telkens een stukje meeloopt sterk! En telkens bevoorrading brengt echt toppie… Karel zal wel boffen met jou als schoonbroer!

  Groetjes
  Joséphine en Ruben

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.