Marathon des sables

Wikipedia

De Marathon des Sables is een zesdaagse ultraloop van ongeveer 254 km, die sinds 1986 jaarlijks wordt gelopen in de woestijn van Zuid-Marokko. De loop wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld. De loop bestaat uit zes etappes die in zeven dagen gelopen worden. De langste etappe is ongeveer 90 km en de andere zijn tussen de 30 en 42 km lang. Het parcours wordt elk jaar opnieuw bepaald. Iedere deelnemer draagt zijn of haar eigen rugzak met eten, drinken, slaapzak, etc. Het water en de tenten worden door de organisatie geregeld. Overdag wordt een temperatuur van 40 graden of meer bereikt en ’s nachts zakt het kwik tot 5 graden Celsius. Elke deelnemer moet medisch gekeurd zijn. Elke 12 km ontvangen de deelnemers 1,5 liter water en staat een gespecialiseerd medisch team paraat.

Om meerdere redenen neemt Karel deel aan deze “Toughest Footrace on Earth”. Het is een avontuur die tot de verbeelding spreekt: 8 dagen lopen in een uitzonderlijk onherbergzaam gebied. Als natuurliefhebber is het een privilege om in zo’n gebieden te lopen waar je anders maar heel moeilijk toegang tot hebt.

Er is de aantrekkingskracht van de uitdaging van het zelfvoorzienend zijn: alles wat je in die 8 dagen nodig hebt draag je in een rugzak. Elke dag opnieuw de hitte en het zand doorstaan. Het gebrek aan comfort en aan voldoende eten. Voor veel mensen zijn dit allemaal redenen om nooit aan zoiets deel te nemen: voor Karel maakt het de uitdaging alleen maar aantrekkelijker.

Ook als voorbereiding op het snelheidsrecord van de Pacific Crest Trail kan de Marathon des Sables tellen: het geeft een goeie test van het dag na dag lopen, van de warmte en de discomforten. Gezien de Pacific Crest Trail eerst door de Mojave-woestijn loopt is het zeker niet slecht om al eens een stevige portie ervaring op te doen van lopen in een woestijn.

De voorbereidingen kunnen jullie volgen op de blog – en jullie kunnen tijdens de wedstrijd zelf meevolgen of Karel zijn doel bereikt: finishen als Beste Belg.