Coast to Coast Nieuw-Zeeland

Karel’s eerste grote sportieve uitdaging is niet van de minste: het Wereldkampioenschap Multisport, dat zich al 33 jaar afspeelt in Nieuw-Zeeland. 243km rock, road en river. Deze uitzonderlijk avontuurlijke wedstrijd speelt zich af op het Zuid-Eiland van Nieuw-Zeeland en deelnemers steken dat eiland over van west naar oost.
Ze moeten maar liefst 140km fietsen, 36km trailrunnen over een bergpas en 67km kajakken. Er is de keuze tussen de tweedaagse en de ééndaagse die men ook “The Longest Day” noemt. Ambitieus als Karel is, ging hij meteen voor die laatste.

Voorbereiding

Vooral het kajakken vergde veel voorbereiding. Van nog nooit gekajakt hebben tot 67 km aan één stuk kunnen kajakken in een Graad II rivier. In zes maanden moest Karel de klus kunnen klaren. Met veel vallen en opstaan (lees omkantelen met de kajak, hem legen aan de oever en er terug in kruipen) kan hij echter tegen een aantal weken voor de wedstrijd vlot zijn kilometers doen en ook in beide richtingen eskimoteren, wat wel heel goed meegenomen is voor tijdens de wedstrijd. Omkantelen en moeten zwemmen naar de  oever – of erger nog de peddel of kajak verliezen – zou nefast zijn om de finish te halen.

Door het vele uren kajakken is Karel genoodzaakt zijn lopen en fietsen wat minder te beoefenen als goed is, maar tegen dat hij 2 weken voor de wedstrijd afreist naar Nieuw-Zeeland bereikt hij toch zijn beste vormpeil ooit.

Start

14 februari, Valentijnsdag, 2015 is het dan zover: met 137 staan ze aan de startlijn op het strand van de westkust van Nieuw-Zeeland, klaar om in 1 dag tijd het hele eiland over te steken. Om 6u klinkt het startschot en is iedereen vertrokken.

Bij het 1e fietsgedeelte van 55km blijft Karel in de 2e groep omdat de kopgroep met favorieten aan een verschroeiend tempo rijdt waar je gemakkelijk uw race kan verliezen door hier te veel kruit te verschieten. Na een 2tal uur is er echter de transitie naar een loop in de bergen van 33km, waar Karel zijn moment rijp acht om al een eerste keer alles te geven. Hij haalt maar liefst 34 deelnemers in, loopt een 11e beste tijd van de dag en eindigt het lopen als 17e in het algemeen klassement.

15km fietsen later ligt zijn kajak klaar voor het kajakgedeelte – het deel waar hij uren en uren voor trainde. In de komende uren zal bepaald worden of hij de finish haalt of niet. Helaas staat er een flinke tegenwind, maar omkantelen doet hij niet. Hij verliest behoorlijk wat plaatsen maar komt na 5u en 45 minuten toch aan bij zijn fiets. Nu rest er hem nog slechts 70 kilometer fietsen om de finish te bereiken.
Omdat hij met een goedkope huurfiets moet racen tegen echte tijdritfietsen verliest hij nog enkele plaatsen, maar niets weerhoudt hem nog om de finish in Christchurch te bereiken en de welverdiende finishers medaille in ontvangst te nemen.

Finish

14 uur en 47 minuten na het startschot komt Karel als 37e over de meet, een schitterende prestatie voor een eerste deelname aan deze unieke wedstrijd!
Zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de wedstrijd zelf is één iets echter heel duidelijk. Voor lopen heeft hij een intrinsiek talent.

Zo kiest hij er enkele maanden later voor om dit talent eens verder te onderzoeken, met deelname aan de Marathon des Sables en de recordpoging van de Pacific Crest Trail tot gevolg.

Hieronder kan je nog een korte documentaire bekijken die mooi weergeeft hoe de wedstrijd leeft in Nieuw-Zeeland en in welk een schitterend decor hij zich afspeelt.